Співпраця з НОК України та федераціями з видів спорту

Вже більше 10 років НДІ НУФВСУ укладає договори з Національним олімпійським комітетом України щодо розроблення та вдосконалення методики підготовки спортсменів національних збірних команд України щодо участі в Олімпійських іграх, Юнацьких Олімпійських іграх та інших міжнародних змаганнях.

НДІ НУФВСУ плідно співпрацює зі збірними командами України з видів спорту. Так, у 2019 р. НДІ НУФВСУ надав послуги у сфері наукової діяльності спортсменам з 17 видів спорту:

– баскетбол,
– біатлон,
– велосипедний спорт,
– веслування академічне,
– веслування на байдарках і каное,
– гандбол,
– гірськолижний спорт,
– легка атлетика,
– лижні гонки,
– плавання,
– сноубординг,
– стрибки у воду,
– теніс,
– тріатлон,
– фехтування,
– футбол,
– фітнес.

Звіт НДІ НУФВСУ 2018

Назва теми: «Вдосконалення медико-біологічного забезпечення підготовки спортсменів України»

Керівник теми: Когут Ірина Олександрівна, директор НДІ НУФВСУ, доктор наук з фізичного виховання і спорту, доцент.

Мета роботи – підвищення працездатності спортсменів національних збірних команд України з літніх олімпійських видів спорту та підведення їх в оптимальному стані до головних змагань шляхом здійснення аргументованого медико-біологічного супроводу тренувального процесу на основі розробки та обґрунтування комплексу функціональних, біохімічних та молекулярно-генетичних критеріїв для оцінки перебігу адаптаційних процесів та функціонального стану висококваліфікованих спортсменів для подальшої корекції їх тренувального процесу та попередження перенапружень.

Завдання роботи:

1. Провести моніторинг функціонального стану спортсменів (елітної/провідної груп)національних збірних команд України з пріоритетних літніх олімпійських видів спорту.
2. Здійснити комплексний медико-біологічний контроль ефективності процесу підготовки спортсменів та його корекції для досягнення найвищого тренувального ефекту і профілактики перенапруження функціональних систем організму спортсменів (елітної/провідної груп)національних збірних команд України з пріоритетних літніх олімпійських видів спорту.
3. Визначити фізіологічні, біохімічні та молекулярно-генетичні маркери перебігу адаптаційних процесів та розвитку патологічних станів під час виконання фізичних навантажень, залучити їх в систему комплексного медико-біологічного контролю.
4. Забезпечити медико-біологічний супровід національних збірних команд України з пріоритетних літніх олімпійських видів спорту в річному макроциклі спортивної підготовки.

Виконавці теми: доктори наук – 4; кандидати наук – 7; молодші наукові співробітники – 4.

Звіт НДІ НУФВСУ 2019

Назва теми: «Вдосконалення медико-біологічного забезпечення підготовки спортсменів України»

Керівник теми: Когут Ірина Олександрівна, директор НДІ НУФВСУ, доктор наук з фізичного виховання і спорту, доцент.

Мета роботи – підвищення працездатності спортсменів національних збірних команд України з пріоритетних олімпійських видів спорту та підведення їх в оптимальному стані до головних змагань (ІІ Європейські ігри 2019 року в Мінську (Білорусь), III зимові юнацькі Олімпійські ігри в Лозанні (Швейцарія), XXXII Олімпійських Ігор 2020 року у Токіо (Японія)) шляхом здійснення обґрунтованого медико-біологічного супроводу тренувального процесу на основі розробки та обґрунтування комплексу функціональних критеріїв, гематологічних показників, компонентного складу тіла спортсменів для оцінки перебігу адаптаційних процесів та функціонального стану висококваліфікованих спортсменів та подальшої корекції їх тренувального процесу і попередження перенапружень.

Завдання роботи:

1. Провести моніторинг функціонального стану спортсменів (елітної/провідної груп) національних збірних команд України з пріоритетних олімпійських видів спорту.
2. Здійснити комплексний медико-біологічний контроль ефективності процесу підготовки спортсменів та його корекції для досягнення найвищого тренувального ефекту і профілактики перенапруження функціональних систем організму спортсменів (елітної/провідної груп) національних збірних команд України з пріоритетних літніх олімпійських видів спорту.
3. Встановити взаємозв’язки між основними показниками фізичної працездатності та компонентним складом тіла у спортсменів-триатлоністів, а також окремими гематологічними показниками спортсменів.
4. Забезпечити медико-біологічний супровід спортсменів (елітної/провідної груп) національних збірних команд України з пріоритетних літніх олімпійських видів спорту в річному макроциклі спортивної підготовки.

Виконавці теми: доктори наук – 1, кандидати наук – 6; молодші наукові співробітники – 3.

 

 

Співпраця з Федерацією гандболу України

Наукові працівники НДІ НУФВСУ беруть участь в розробці і впровадженні комплексної Програми підготовки резерву до національних збірних команд з гандболу

Детальніше за посиланням: https://handball.net.ua/ukr/pochala-robotu-kompleksna-programa-pidgotovki-rezervu-zbirnoji-ukrajini/